Buricul pamantului – Interviu in „SUPLIMENTUL DE CULTURA”

“Cind iti apare o carte ai impresia ca ai devenit buricul pamântului”
TREI RASPUNSURI DE LA CONSTANTIN CIUCA
Bogdan Romaniuc
suplimentul-de-cultura-300x95
 Ați debutat anul acesta atât în poezie, cit si în proza. Ce semnificație are acest dublu debut pentru dumneavoastră?

 

Ar fi neadevărat sa spun ca debutul, adică trecerea textelor mele dintr-un manuscris aflat în computerul meu personal într-o carte aflata în librarii impersonale, nu m-a bucurat. Ba da. M-a bucurat și m-a emoționat. Sa ții în mina o carte în al cărei text sa știi ca e împachetată emoția cea mai semnificativa a vieții tale nu e deloc o bagatela. Si nu e un lucru care sa ți se întâmple în fiecare zi. Când iți apare o carte ai, brusc si iremediabil, impresia ca ai devenit buricul pământului. Ca toată planeta o sa se înghesuie si o sa se calce în picioare ca sa apuce un exemplar din cartea ta si ca, până seara, toată lumea o va fi citit pe nerăsuflate.

 

Si, pentru o zi sau doua, chiar asa m-am simțit si eu. Un buric local al planetei care se tot uita in sus către cer sa vadă când încep sa ii cada laurii pe cap. De aceea nu o sa va mire dacă va spun ca apariția cărților mele mi s-a părut un eveniment care mi se cuvenea. Ca buric al pământului, totul ti se cuvine.

 
Ce semnificație are debutul pentru mine? Pai, are aceeași semnificație pe care o are pentru un caporal avansarea brusca la gradul de general pentru simplul fapt ca se afla si el la un moment dat pe câmpul de lupta. In campaniile și bătăliile mele interioare pe care le duc cu tot ceea ce nu sunt eu, am fost făcut general. Sau, mai corect, și general. Si uite asa, acum caporal pe de o parte, generalisim pe de alta, de fapt rămân același profesor de engleza care nu are post și care trebuie sa se întrețină din meditații.

 

Semnificația debutului este, prin urmare, una totalmente eterica si fără alte consecințe practice decât aceea ca dimineața când ma trezesc și merg la baie sa ma spăl, când ma uit în oglinda ca sa ma asigur ca m-am trezit același care m-am culcat, îmi zic: “Ma, știi ceva? Ești scriitor!”.

 

Don Stephano – Don Quijote. Vorbiti-ne putin despre aceasta asociere care ii este servita cititorului chiar din primele pagini ale romanului Regele cu pene.

 

Daca in lumea asta nu ești suficient de precaut sa visezi, atunci viata ta devine dezgustător de mecanica si obositor de predictibila. Trăiești ca un mecanism si mori la fel cum se defectează un mecanism. Don Quijote, ca prototip de visător si totem al schizoizilor de tot felul, este singurul personaj din iconografia pe care o avem la îndemâna care are puterea sa te transforme din mecanism in ființă. Iar eu am vrut ca personajele mele sa para ființe. Mai departe e simplu.

 

Sau, poate nu e…

 

Care este astăzi imaginea regalității?

 

Astăzi nu mai e loc de regalitate decât la nivel strict individual. Fiecare amărât sau netot recalcitrant se declara monarh absolut peste ceea ce poseda. Oamenii beau bere pe terase din postura de conducători de state si imperii, isi bat nevestele bazându-se pe dreptul divin si se masturbează cu senzația ca, făcând lucrul acesta, văduvesc nația de infante si delfini. Individualismul acesta delirant si pustulat pe care îl trăim nu mai lasă loc pentru nici un personaj major care sa coaguleze mulțimea. O democratizare psihiatrica a noțiunii de regalitate a reușit sa o golească de conținutul istoric și sa facă din ea o vorba goala.

 

Si atunci, se recurge la regalitatea mea cu pene. Asa cum veți vedea citind romanul, ea este regalitatea altei lumi.

visa

Dă mai departe...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

2 comentarii la “Buricul pamantului – Interviu in „SUPLIMENTUL DE CULTURA”

 1. Mă bucur că am mai găsit un Buricul Pământului care se crede fir de nisip pe malul mării!
  Începusem să mă resemnez cu singurătatea!
  Vorba ta, cu atâţi regi pe milimetru cub în ziua de azi, e greu să mai fii…
  (De la a Fiinţa…)
  Să fie într-un ceas bun!
  (Oricum, titlul suportă update, upgrade, next generation, etc. că dacă se poartă anglicismele, mdeh!…)
  Pot cumpăra cu PayPal?

  1. Întortocheate sunt căile Internetului. Acum imi dau seama ca esti unul dintre cei care au citit candva blogul romanului meu iar acum suntem ”prieteni” pe Facebook. Da, da, Buricul Pământului e la locul lui și își face treaba in continuare. Blogul l-am mutat momentan pe http://www.alobm.ro pentru ca face parte acum dintr-un proiect literar mai complex. Literatura merge mai departe. Viziteaza-ma acolo. S-ar putea sa iti placa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Codul introdus nu corespunde. Încearcă din nou.